Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

Sava TIES projekat predstavljen na BioBlitz manifestaciji

Poslednji vikend u maju bio je rezervisan za proučavanje živog sveta u Zaštićenom području „Trebević“ u Bosni i Hercegovini. Povodom Međunarodnog dana biodiverziteta, Udruženje za biološka istraživanja i zaštitu prirode BIO.LOG, organizovalo je „BioBlitz Trebević 2019“ manifestaciju posvećenu istraživanju živog sveta, promociju istraživačkih aktivnosti, prirodnih vrednosti i biološke raznolikosti tog zaštićenog područja.

Specifičnost ovog tipa istraživanja je otvorenost i uključivanje javnosti na terenu s ciljem podizanja svesti o značaju zaštite biodiverziteta, promocije sektora zaštite prirode i ostvarivanje saradnje organizacija koje se bave istraživanjima i zaštitom prirode u Bosni i Hercegovini i regionu. Posetiocima manifestacije su predstavljeni vredni rezultati istraživanja – popis od oko 300 vrsta insekata, gljiva, biljaka, vodozemaca, gmizavaca, ptica, sisara i drugih organizama koji će biti korišteni za izradu baze podataka biološke raznovrsnosti zaštićenih područja Кantona Sarajevo.

Uz članove i stručnjake Udruženja BIO.LOG, u istraživanjima su učestvovale brojne organizacije iz BiH, ali i drugih zemalja, među kojima su Genofond, Centar za životnu sredinu, Mikološko udruženje MYCOBH, Organizacija Hyla, Centar za krš i speleologiju, Bosansko-Hercegovačko Herpetološko Udruženje “ATRA”, Udruženje studenata biologije u BiH i Sharklab-Malta. Centar za životnu sredinu je na manifestaciji predstavio aktivnosti Sava TIES projekta koji se realizuje u slivu reke Save. Zainteresovani učesnici imali su priliku da upoznaju najčešće invazivne vrste biljaka, načine njihovog uklanjanja, kao i važnost očuvanja staništa i vrsta uz reku Savu. Ovom prilikom dogovorena je saradnja između Centra za životnu sredinu i BIO.LOG-a vezana zas problematiku invazivnih stranih vrsta koje predstavljaju sve veću pretnju i drugi najznačajniji uzrok smanjenja biološke raznovrsnosti u svetu, ali i u slivu reke Save.

24

23

22

21

Be Sociable, Share!