Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

Završen projekat EcoWet

U toku protekle dve godine uspešno je realizovan je projekat EcoWET koji je imao za cilj doprinos zaštiti i održivom korišćenju močvarnih ekosistema i njihovih usluga.

Močvarni ekosistemi imaju višestruki značaj za čoveka, od prečišćavanja vode, smanjenja rizika od poplava, regulacije klime do pružanja mogućnosti za različite vidove rekreacije. Ovo je bio kljućni motiv da Pokret gorana Sremske Mitrovice, Organizacija za zaštitu prirode i okoliša „Zeleni Osijek“, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrednostima na području Osiječko-baranjske županije pokrenu projkat EcoWet – Procena usluga močvarnih ekosistema u prekograničnom području Hrvatska – Srbija.

DJI_0026

Pilot-područja na kojima su se sprovedena istraživanja su POR Podpanj i ribnjaci Donji Miholjac, Severno hrvatsko Podunavlje i Spačvanski bazen u Hrvatskoj, Bara Trskovača, Bosutske šume i SRP Zasavica u Srbiji. Geografski su smeštena u bazenu Srednjeg Podunavlja, u poplavnim ravnicama koje se pružaju duž desne obale Dunava i u donjim tokovima Drave i Save. Ona su ostaci nekadašnjih velikih kontinuiranih poplavnih područja u slivu Dunava, od kojih je 80 % izgubljeno, a preostalih 20 % degradirano zbog različitih ljudskih aktivnosti od kraja 19. veka do danas. Zbog toga je glavni cilj projekta EcoWET doprinos zaštiti i održivom korištenju ovih ekosistema i njihovih usluga.

Tokom projekta su izrađene smernice za procenu usluga ekosistema, plan za unapređenje ključnih usluga močvarnih ekosistema na projektnom području, revitalizovan je kanal Ivovac u Zlatnoj Gredi kraj Osijeka i izgraden Ekosistemski procesor (veštačka močvara) za prečišćavanje otpadnih voda na vizitorskom centru Specijalnog rezervata priorde Zasavica. Dokumentarni film je propratio sve faze projekat i procene ekosistemskih usluga i poslužiće kao inspiracija ostalim područjima za ovaj vid pristupa zaštiti prirode.

Projekat EcoWet finasirala je Evropska unija u okviru INTEREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020 koji ima za cilj jačanje društvenog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja kroz realizaciju zajedničkih projekata i aktivnosti.

Untitled-1

Be Sociable, Share!