Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

Upoznaj invazivne biljke – amorfa

Amorfa ili bagrenac (Amorpha fruticosa) raste kao razgranati grm s uspravnim izdancima bez trnja, koji može doseći 4 do 5 metara visine i proširiti se dvostruko više u širinu. Potiče iz središnjeg i istočnog dela Severne Amerike, gde raste u retkim listopadnim šumama i prerijama. Prvi je put unesena u Evropu 1724. godine kao ukrasna vrsta, dok se na našoj teritoriji pojavila u prvoj deceniji prošlog veka. Vrsta raste na vlažnom tlu duž obala reka, potoka, ribnjaka, u jarcima, te u otvorenim i poluotvorenim vlažnim šumama, istiskujući domaće vrste. Dobro se razvija i na kiselom i na neutralnom tlu, a prilagodila se i neplodnim, suvim i peskovitim zemljištima. Jednako dobro raste u teškim uslovima gde se voda zadržava veći deo godine kao i na slanom tlu. Na ljstvici invazivnosti svrstava se u visoko invazivne biljke.

Ukoliko primetite ovu biljku u prirodi unutar sliva reke Save, dojavite nam nalaz i pomozite u sprečavanju njenog širenja.

Maxal-Tamor_Shutterstock.com_

Amorpha_fruticosa_LukaBasrek

Be Sociable, Share!