Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

Vrednosti

Istraživanje faune ptica rezervata sprovodi se punih deset godina. Ozbiljnija i detaljnija istraživanja započinju 2005 god kada počinju i redovni sezonski terenski izlasci a narednog leta počinju i prva prstenovanja ptica. Za dve sezone ukupno je prstenovano oko 1500 ptica.

Pored ozbiljnih naučnih istraživanja ornitolozima amaterima i drugim ljubiteljima prirode rezervat pruža mogućnost bavljenja BIRDWOCH-ingom (posmatranjem ptica). Posmatranje ptica obavlja se na pašnjaku Valjevac koji predstavlja idealan spoj travnatog staništa, plitkih depresija sa vodom a u blizini su trstici sa vodenom površinom Zasavice sa jedne strane a šumski zabrani sa druge strane.

Značlajni nalazi

Za proteklih 10 godina zabeleženi su sledeći značajni nalazi ptica u rezervatu:

  1. Platalea leucorodia – čaplja kašikara (sa roze perjem), do sad nezabeleženo u Srbiji
  2. Falco peregrinus – sivi soko, retka vrsta pretpostavlja se da se možda i gnezdi u rezervatu
  3. Circus macrourus – stepska eja, vrlo retka vrsta u Srbiji
  4. Coracias garrulus – zlatovrana, retka vrsta u Srbiji
  5. Galvia arcaica – gnjurac, prvi podatak za Mačvu
  6. Milvus migrans – mrka lunja, retka vrsta u Srbiji
  7. Milvus milvus– riđa lunja
  8. Cettia cetti– svilorepi cvrčić prvi

Ukupno je do sad registrovano i utvrđeno sa sugurnošću 182 vrste ptica.

Aktivnosti i projekti

Deo istraživanja usmeren je na program zaštite retkih vrsta gde se postavljaju drvene kućice tipski pravljene za određene vrste ili grupe ptica kako bi im se omogućilo uspešno gnežđenje. Do sad je urađeno i postavljeno ukupno oko 30-ak kućica za gnežđenje malih ptica pevačica, zatim sova i grabljivica.

Uz pomoć ambasade Kraljevine Holandije ostvaren je projekat izgradnje zaštitnog kanala na pašnjaku Valjevac tj. Kanal u dužini od 1000 m koji će stvoriti apsolutno zaštićeno mesto za miran život ptica bez ikakvog prisustva stoke i ljudi a na ovom delu izgradićemo specijalnu osmatračnicu za BIRDWOCH-ing.

Be Sociable, Share!