Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

Snimanje promotivnog filma projekta Sava TIES

Krajem avgusta je započelo snimanje promotivnog filma Sava TIES projekta. Prvo područje koje je “upalo u kadar” nalazi se u Nacionalnom parku Una u susednoj Bosni i Hercegovini. “Šafarek produkcija”, kompanija koja je zadužena za snimanje, obišla je projektna pilot područja i snimili su aktivnosti uklanjanja japanskog dvornika na terenu. Istovremeno je organizovana akcija uklanjanja japanskog dvornika (Reynoutria x bohemica) – invazivne strane biljke koja ugrožava ekosisteme u Nacionalnom parku i šire. Primenjene su metode mehaničkog i hemijskog uklanjanja.

Specijalni-rezervat-prirode-Zasavica

U septembru su snimljeni prvi kadrovi provođenja pilot mera u Odranskom polju i Specijalnom rezervatu Zasavica. Amorfa ili čivitnjača (Amorpha fructicosa) je mehanički uklonjena malčiranjem na jednom delu zaštićenog područja Odranskog polja, dok je u Zasavici uklanjano cigansko perje (Asclepias syriaca) primenom mehaničkih (tarupiranje i ručno uklanjanje) i hemijskih metoda. Sve je to snimilo stručno “oko” Šafarek produkcije.

Filmom će se promovisati prirodne i kulturne vrednosti sliva reke Save i zaštićenih područja uključenih u projekat. Cilj je doprineti boljoj promociji Sava TIES projekta i mreže zaštićenih područja uz rijeku Savu – Sava Parks.

Be Sociable, Share!