Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

V СВЕТСКО ПРВЕНСТВО У ПРАВЉЕЊУ МАГАРЕЋЕГ ПАПРИКАША

Посебно ми је задовољство позвати Вас на

V СВЕТСКО ПРВЕНСТВО У ПРАВЉЕЊУ МАГАРЕЋЕГ ПАПРИКАША

 

Које ће се одржати 26.04.2014.године у природном резервату Засавица код Сремске митровице који је истовремено и највећа фарма магараца на Балкану, а у оквиру сада већ традиционалног дана магараца!

Такмичење ће се одржати у две категорије и под строго контролисаним условима,  да би се одржала оригиналност рецепта који је јединствен у свету и који је др Ненад Чкоњевић осмислио за ту прилику, а који се заснива на рецептима старим више стотина година!

Прва категорија такмичења је прављење магарећег паприкаша по оригиналном рецепту и са датим састојцима.

Друга категорија је прављење најлепшег јела од магарећег меса.

Такмичари у првој категорији добијају подједнаке количине истих састојака и то:

-2 кг магарећег меса

-1 кг црног лука

-50 гр љуте алеве паприке

-1 кг соли

-1 литар вина розе

-1 кг масти од мангулице

– вода

Редослед стављања у котлић, као и количина датих састојака зависи искључиво од такмичара. НАЈСТРОЖЕ ЈЕ ЗАБРАЊЕНО ДОДАВАЊЕ БИЛО КОЈИХ ДРУГИХ САСТОЈАКА ИЛИ ЗАЧИНА. ДОДАВАЊЕ ИСТИХ ПОВЛАЧИ МОМЕНТАЛНУ ДИСКВАЛИФИКАЦИЈУ ЕКИПЕ!!!

Такмичари у другој категорији добијају потребну количину магарећег меса, док све  остале састојке набављају по својој вољи и о свом трошку.

За такмичаре у обе категорије организатор обезбеђује довољну количину огрева.

КОТИЗАЦИЈА ЗА ПРИЈАВУ НА ТАКМИЧЕЊЕ ЈЕ 1500 ДИНАРА. КОТИЗАЦИЈА СЕ УПЛАЋУЈЕ НА ЛИЦУ МЕСТА, ПРЕ ПОЧЕТКА ТАКМИЧЕЊА.

Екипе се састоје од 3 (три) члана, кувара и два помоћника.

Свака екипа на поклон добија промотивни пакет организатора.

Жири у првој категорији такмичења у одабиру најбољег паприкаша од  магарећег меса се састоји од три члана. Оцене ће бити у три категорије: боја и визуелни утисак, текстура и укус! Збир оцена у све три категорије чини коначну оцену. Рад жирија ће бити у тајности, а резултати са свим оценама ће бити истакнути на видно место свим екипама!

 

Хронологија такмичења

-скуп екипа је у 10  часова испред објекта у резевату Засавица, где ће бити извршена додела места екипама: шатор са столицама и столом на коме ће бити сви потребни састојци

-од 10  до 10 и 30 часова екипе имају времена да изврше припремне радње: сечење лука и сл

-тачно у 10 и 30 часова пале се ватре и почиње званичан такмичарски део, за време кога је САМО члановима екипе дозвољен боравак у такмичарском делу

-у 14  часова СВИ гасе ватре и приступа се узимању узорака за оцењивање

У односу на време сви екипама је дозвољено да почну са кувањем касније  (после 10 часова) али им није дозвољено да кување наставе после 14 и 30 часова

У случају временских неприлика, организатор задржава право измене сатнице!

Да би додали посебан тон такмичењу, а у циљу представљања такмичара и места из којих долазе, свака екипа ће бити у обавези да за време такмичења носи неки детаљ из народне ношње краја из кога долазе. Сви остали начини представљања такмичара, места, етничких група или организација које представљају је по слободној вољи такмичара.

Be Sociable, Share!