Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

Vizitorski centar

Vizitorki centar

Vizitorski centar predstavlja centralno turističko mesto rezervata. Izgrađena je drvena građevina sa turnjem visine 18 m sa koga se pruža pogled ka pašnjaku od 300 ha i najširem i najlepšem delu toka Zasavice. U ovom objektu nalazi se trafika za prodaju suvenira i 2 sobe sa ukupno 7 ležaja, kao i dve pomoćne prostorije. Ispred je drveni dok koji vodi do čamaca i turističkog broda Umbra kojim posetioci obilaze rezervat.

Pored drvenog objekta nalazi se dolap kao turistička atrakcija. Od prisutnih objekata tu su: „Bircuz kod dabra“ i etno-soba sa nadstrešnicom kao etnografsko-istorijska postavka starih kućnih i poljoprivrednih predmeta i alata sa kraja XIX i početka XX veka.

Gostima je na raspolaganju i uređeni sanitarni čvor WC sa spoljnim i unutrašnjim tuševima za letnju upotrebu.

U „Bircuzu kod dabra“ na korišćenje je upotreba roštilja,talandare ili kotlića za spremanje hrane. Od skora je urađen parking za vozila i autobuse ispred Vizitorskog centra.

Ceo pomenuti prostor posetiocima je dostupan 24 sata dnevno i 365 dana u godini, jer je tu stalno prisutan radnik koji čuva objekte i prostor, i dočekuje goste.

Ovo je mesto gde turisti dobijaju potrebne informacije o rezervatu putem usmenih predavanja i postavljenih informativnih bilborda (karte rezervata, najveće vrednosti rezervata (fotografije flore i faune) i pano sa malom entomološkom postavkom, kao i drugim prateći elementima).

Villa rustica romana

Druga faza razvoja turizma i edukacije predviđa izgradnju Vizitorsko-edukativnog centra od 300 m³ korisnog prostora u obliku originalnog arhitektonskog rešenja Villa rustica romana (rimska seoska kuća).

Be Sociable, Share!