Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

KONSULTACIJE SA VLASNICIMA ZEMLJIŠTA NA SADŽAKU

KONSULTACIJE SA VLASNICIMA ZEMLJIŠTA NA SADŽAKU – SPROVEDENA ANKETA NA SADŽAKU 1. – 3. APRILA 2016., SLEDI RADIONICA O AKCIONOM PLANU

U okviru Pilot projekta plavljenja Zasavice (Zasavica FLOPP Pilot Project), poslednje nedelje marta, sprovedena je na terenu anketa svih vlasnika zemljišta na području Sadžaka (m.z. Noćaj i Radenković). Anketiranje vlasnika je sprovedeno kao nastavak aktivnosti prve Radionice svih zainteresovanih strana za rešenje konflikta oko uspostavljanja adekvatnog vodnog režima na području Rezervata („Dijalogom do kompromisa“, održane 25. februara 2016.). Svrha ankete bila je prikupljanje podataka, mišljenja i stavova vlasnika u vezi sa stvaranjem uslova za otkup ili prenamenu kritičnih poljoprivrednih parcela na Sadžaku, koje su plavljene tokom perioda visokih voda. U anketiranju su učestvovali predstavnici rezervata i lokalne zajednice.

Rezime i zaključci

  • Konsultacijama je obuhvaćeno 30 vlasnika zemljišta na lokalitetu Sadžak, od čega je 22 intervjuisano. Prikupljene su informacije o tačnoj lokaciji zemljišta, površini, načinu korišćenja zemljišta, klasi zemljišta, vrstama useva, godišnjim prinosima, učestalosti plavljenja i dr., kao i o viziji ispitanika o budućem razvoju SRP Zasavica (ukupno 24 pitanja). Sve informacije o ispitanicima u lokalitetu Sadžak nalaze se u dokumentaciji projekta.
  • Percepcija rizika od plavljenja (8 pitanja) – iskustva vlasnika zemljišta sa prethodnim plavljenjem parcela („povremeno“, „često“, „svake godine“) imala su uticaj na njihovu percepciju rizika i predloženi način bavljenja ovim rizikom.
    • Za 1/3 ispitanika, rizik od poplava utiče na njihove namere u pogledu korišćenja zemljišta u budućnosti
    • Ipak, samo 15% njih razmatra mogućnost promene namene zemljišta (10% u organsku proizvodnju i 5% u turizam SRP Zasavice), kod ostalih su više prisutni ad hoc stavovi i ideje o rešenju vodnog konflikata.
    • 1/3 njih nije bila obaveštena o Radionici „Dijalogom do kompromisa“ održanoj u SRP Zasavica, ostali su informisani i prisustvovali su.
  • Čini se da postoji konsenzus mišljenja o interesovanju za informisanje, saradnju sa Rezervatom i pronalaženje prihvatljivog rešenja konflikta, kao i o učešću u izradi zajedničkog Akcionog plana do 2020. godine
  • Vizija ispitanika o dugoročnom razvoju rezervata je „kompromis između očuvanja prirode i poljoprivrede / vodoprivrede uz poštovanje obe strane, sa ciljem dobrog i održivog upravljanja“. Prema njihovom mišljenju, ono što treba odmah preduzeti (ove godine) je da se dogovori i odluči o trenutno prihvatljivom rešenju konflikta.
  • Rezultati pokazuju da problemi plavljenja postaju manje značajni za vlasnike zemljišta na području Sadžaka u poslednjih 5 godina, iz sledećih razloga:
    • broj vlasnika smanjio se sa 30 na 22 zbog uvećanja poseda i promene namene zemljišta.
    •  5 vlasnika, sa oko 25 hektara zemljišta, prebacilo se na proizvodnju biomase (energetske trske Miscanthus)
  • Projekat „Zasavica Flopp“ pomogao je uspostavljanju tačne situacije i dijaloga sa akterima
  • Akcioni plan do 2020. g, čija je izrada u toku, sadržaće predlog alternativnih aktivnosti koje će vlasnicima doneti  više novca nego postojeće poljoprivredne aktivnosti na Sadžaku koji je pod stalnom pretnjom od poplava
  • NAJAVA: Radionica sa temom Akcionog plana održaće se polovinom avgusta 2016, detaljno obaveštenje sledi!

Be Sociable, Share!