Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

Održan sastanak mreže Sava Parks povodom predstavljanja novog projekta

Članovi mreže zaštićenih područja uz reku Savu – Sava Parks Network, sastali su se u Slavonskom Brodu od 19. do 21. februara 2019, povodom predstavljanja projekta Sava Parks II – Sloboda za Savu. U sklopu ovog projekta čije trajanje je 3 godine, a ukupna vrednost oko 400.000,00 EUR, planiraju se sprovesti studije izvodljivosti projekata obnove reke Save i njenog poplavnog područja.

Na nekim delovima, reka je ljudskim aktivnostima izmenjena pa bi vraćanje u prirodno stanje značilo i povratak vrednih staništa, a samim tim i bolju obranu od poplava. To bi takođe dovelo do popravljanja kvaliteta kao i manjeg rizika za gubitak izvora pitke vode. Nakon izrade studija izvodljivosti, pripremiće se dokumentacija za projekat obnove reke. Takođe će biti omogućen dalji rad mreže Sava Parks. Projekat finansira fond „Aage V. Jensen“, a partneri na projektu su nemački EuroNatur, Hrvatsko drušvo za zaštitu ptica i prirode i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije. U realizaciji projekta učestvuje svih 23 organizacija članica mreže Sava Parks.

Reka Sava je izuzetno vredna za sve zemlje kojima protiče i veoma dobro očuvana u odnosu na reke zapadne Evrope. Ona nam donosi vodu koja znači život ne samo za čoveka, već i za mnoga druga živa bića. Vodocrpilišta velikih gradova uz Savu zavise od količine i kvaliteta vode koju Sava donosi. Zahvaljujući dobroj očuvanosti, u reci i uz reku Savu nalazimo mnoge retke i ugrožene vrste i staništa. Uz Savu se nalaze prostrana plodna područja koja služe za uzgoj hrane, kao i velike poplavne šume hrasta lužnjaka koje su jedinstvene na području Evrope.

Jedna od aktivnosti projekta je i prevođenje „Bele knjige o Savi“ s engleskog na slovenački, hrvatski, bosanski i srpski jezik. Radi se o publikaciji koja sadrži konkretne predloge za unapređenje zaštite od poplava i očuvanje Save i njenih pritoka. „Bela knjiga o Savi“ ističe najveće vrednosti reke Save, ali takođe i najaktuelnije pretnje. Među najopasnijim pretnjama svakako su razvoj plovidbe, izgradnja hidroeletrana i iskopavanje sedimenta. Кnjiga pruža verodostojnu i dragocenu osnovu za donošenje odluka o budućnosti Save i njenih stanovnika i nudi konkretne predloge za održivi razvoj područja.

15

14

13

12

11

Be Sociable, Share!