Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

Ruta dunavske divljine: Prekogranična saradnja na razvoju ekoturizma u Srbiji i Hrvatskoj

Pokret gorana Sremske Mitrovice počeo je sa realizacijom projekta »Ruta dunavske divljine – Novi ekoturistički programi posmatranja divljih životinja« koji se sprovodi u saradnji sa udruženjem za zaštitu prirode i životne sredine Zeleni Osijek i opštinom Bilje. Projekat finasira Evropska unija u okviru INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020. u vrednosti od 1.139.670,87€.

IMG_20190930_131551-min

Glavni cilj projekta je jačanje raznolikosti prekogranične turističke ponude razvojem novih zajedničkih ekoturističkih programa posmatranja divljih životinja i fotografije u zaštićenim i vrednim prirodnim područjima Srbije i Hrvatske. Budući da je ovaj vid ekoturizma u Srbiji i Hrvatskoj još uvek vrlo nerazvijen s nepostojećom specijalizovanom turističkom ponudom i vrlo niskom konkurentnošću u poređenju sa drugim zemljama EU, projekat takođe ima za cilj i razvoj novih infrastruktura potrebnih za razvoj navedenih turističkih niša, edukacije vodiča, stvaranje zajedničke prekogranične turističke ponude te zajedničke promocije i marketinga prekograničnog područja kao jedinstvene destinacije.

Uvodna radionica projekta je održana 30. septembra 2019. u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica. Ovo je bila prilika da se predstavnicima svih organizacija koje deluju na polju turizma, edukacije i očuvanja prirode na lokalnom i pokrajinskom nivou ukaže na primere dobre prakse iz sveta i okoline. Na tu temu Dinko Pešić iz Organizacije Zeleni Osijek je istakao da je ovakav vid turizma veoma privlačan i najbrže rastući, naročito u Evropi. Kao zanimljiv podatak dodao je, da je samo u SAD-u u 2011. godini od aviturizma (posmatrnja ptica) generisan prihod od neverovatnih 107 milijardi dolara i time obezbeđeno 666,000 radnih mesta.

Slobodan Simić, predesednik Pokreta gorana Sremske Mitrovice ukazao je na važnost promovisanja ekoturizma od najranijeg uzrasta kroz adekvatnu edukaciju dece budući da ponuda Specijalnog rezervata prirode Zasavica obiluje najrazličitijim aktivnostima kroz koje ona mogu da nauče da zavole i čuvaju prirodu. Takođe je izrazio i svoje veliko zadovoljstvo što će u saradnji sa projektnim partnerima iz Hrvatske uraditi nešto veoma korisno za buduće generacije posetilaca ove jedinstvene prirodne lepote.

U skladu sa tim, glavni projektni ciljevi su, pre svega osnaživanje i diverzifikacija prekogranične turističke ponude kroz razvoj novih zajedničkih programa ekoturizma i posmatranja/ fotografisanja životinja u zaštićenim i vrednim prirodnim područjima Srbije i Hrvatske, a potom i razvijanje i dalje promovisanje novih zajedničkih prekograničnih proizvoda i programa ekoturizma. To takođe podrazumeva i unapređenje upravljanja kvalitetom i standardizaciju ekoturističkih proizvoda i usluga u prekograničnom području. Time bi se obezbedili svi uslovi za održivost na duge staze i unapredio kvalitet ne samo prirode već i boravka u njoj na ekološki i društveno odgovoran način.

IMG_20190930_120008_1-min

IMG-20191001-WA0011-min

IMG-20191001-WA0008-min

IMG-20191001-WA0009-min

IMG-20191001-WA0010-min

Be Sociable, Share!