Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

Svetski dan vlažnih područja

Dana 01.02.2019. godine predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode prisustvovali su obeležavanju Svetskog dana vlažnih područja u Šapcu. Skup je organizovan od strane Ministarstva zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i IUCN – Regionalne kancelarije za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju, uz podršku Grada Šapca, Centra za stručno usavršavanje, Šabac i OŠ „Stojan Novaković“ iz Šapca.

Stručni saradnik za zaštitu šuma (PZZP) Alen Kiš prezentovao je prisutnima cilјeve i dostignuća SavaParks mreže i predstavio međunarodni projekat „Očuvanje staništa sliva reke Save kroz međunarodno upravlјanje invazivnim vrstama“ – SavaTIES. Tom prilikom je ukazao na ozbilјnost posledica koje na vlažna staništa nanosi širenje invazivnih vrsta.

Svetski dan vlažnih područja – Dan Ramsara se obeležava svake godine 2. februara, u znak sećanja na potpisivanje „Konvencije o zaštiti vlažnih područja i ptica močvarica“ (Ramsarska konvencija). Upozoravajući na činjenicu da se učestalost prirodnih nepogoda više nego udvostručila u poslednjih 35 godina i da je 90 odsto ovih katastrofa vezano za poplave, suše i nedostatak vode, moto obeležavanja Svetskog dana vlažnih područja je „Očuvanjem vlažnih područja u borbi protiv klimatskih promena“.

sava_ties__04-2703-800-600-80-wm-right_bottom-100-watermarkpng

Be Sociable, Share!