Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

6. sastanak partnera Sava TIES projekta

Od 5. do 7. oktobra, uprkos globalnoj pandemiji izazvanoj koronavirusom, uspešno je održan sastanak projektnih partnera i članova mreže SavaParks koju čini 20-ak članova iz 13 različitih institucija i 5 zemalja. Sastanak je održan putem virtuelne platforme, a učesnici su bili srećni što se barem na ovaj “novi normalni” način mogu okupiti, razmeniti informacije i iskustva.

U svrhu stručnog usavršavanja članova Mreže održan je trening razvoja komunikacijskih i pregovaračkih veština koji je bio veoma koristan za unapređenje daljneg rada Mreže vezanog za problematiku zaštite prirode. Učesnicima su takođe predstavljeni primeri dobre prakse u upravljanju invazivnim vrstama u Hrvatskoj i Srbiji. Petra Kutleša, voditeljka Odeljenja za strane vrste Zavoda za zaštitu životne sredine i prirode pri Ministarstvu privrede i održivog razvoja, predstavila je projekte o invazivnim vrstama sufinansirane evropskim sredstvima koje njena institucija sprovodi na području Hrvatske. Predstavila je prvu hrvatsku nacionalnu bazu podataka o stranim i invazivnim stranim vrstama. Takođe je najavila početak “Life CONTRA Alianthus” projekta koji će biti usmeren na uklanjanje pajasena (Alianthus altissima). Pajasen je invazivna strana biljka koja brzim širenjem i zarastanjem površina izaziva probleme poljoprivrednicima, saobraćajnoj infrastrukturi, sektoru zaštite prirode i lokalnom stanovništvu – istakla je Petra. Iz susedne države, Goran Tmušić zaposleni Laboratorija za invazivne i alergijske biljke na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu u Srbiji, predstavio je uspešnu saradnju naučnika i lokalnih vlasti na uklanjanju ambrozije i ostalih alergenih biljaka na području Vojvodine.
Projektni partneri su predstavili pilot mere u zaštićenim područjima sprovedene u ovoj godini i izneli finasijski okvir dosadašnjih troškova uloženih u metode uklanjanja invazivnih biljaka. Ovi važni podaci biće izneseni u javnosti dostupnim dokumentu “Međusektorske smernice za upravljanje, kontrolu i uklanjanje invazivnih stranih vrsta u slivu reke Save”. Započeta je izrada analize zakonodavnih okvira vezanih za upravljanje invazivnim stranim vrstama u zemljama Savskog basena. Rezultati i preporuke analize, koji će ujedno sadržati i iskustva Sava TIES projekta, biće iduće godine predstavljeni donosiocima odluka na nacionalnoj i regionalnoj nivou s ciljem kako bi se na kraju uvrstile u zakonodavstvo. Navedeni rezultati i preporuke biće namenjeni za sektore zaštite prirode, poljoprivrede, šumarstva i sektora voda, a biće dostupni široj javnosti.

Ovaj sastanak, iako virtuelno održan, pokazao se vrlo korisnim za razmenu informacija među partnerima i članovima mreže SavaParks te međusektorsko povezivanje.

121336104_802921500503878_6328345592984698548_n

121419722_1049129335557773_5092592770624216401_n

Be Sociable, Share!