Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

Na zasavici nađeni rakovi iz kambrijuma stari preko 500 miliona godina

Tokom terenskih istrazivanja u okviru Istrazivackog kampa „Zasavica 2020″ na lokalitetu Batar u omanjoj lokvi na sumskom putu u mulju nadjeni su primitivni rakovi iz klase branhiopoda. Detaljnim pregledom konstatovano je da se najverovatnije radi o vrsti Triops cancriformis, zivom fosilu koji potice iz gornjeg kambrijuma pre preko 500 miliona godina.

Zivi u plitkim povremenim vodenim staništima i razvili su dve karakteristične osobine, sposobnost da za kratko vreme dostignu polnu zrelost i proizvedu potomstvo i da u periodu bez vode na staništu prežive u obliku rezistentnih formi (u vidu mirujućih oplođenih jajnih ćelija,tzv. cisti). Zahvaljujući fosilima iz gornjeg kambrijuma, danas se dosta zna o evoluciji ove zanimljive i retke grupe rakova. Smatra se da su njihovi preci živeli u vreme kada je nastao najveći broj životinja koje su naseljavale, ili danas naseljavaju Zemlju. Tek stotinak miliona godina kasnije na Zemlji su se pojavile prve ribe, a čak 200 miliona godina kasnije i prvi dinosaurusi. Nalaz ovog racica na Zasavici je novi za Srbiju i nova vrsta za rezervat.

Pročitajte: Životinje i priroda Srbije: Rakovi vladaju barama i vodama

Triops cancriformis

staniste

Be Sociable, Share!