Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

Obeležen Svetski dan vlažnih staništa

Povodom obeležavanja Svetskog dana vlažnih staništa 7. i 27. februara 2020. održana su edukativna predavanja u Osnovnoj školi Sveta Nedelja te Gimnaziji Antuna Gustava Matoša Samobor s ciljem podizanja svesti učenika o važnosti očuvanja i zaštiti vlažnih staništa u svetu, ali i na lokalnom nivou. Učenici osmog i prvog razreda, zahvaljujući inicijativi prof. Ivice Kapuđije i Sanje Đurđević, imali su priliku od predavača iz JU Zeleni Prsten Zagrebačke županije naučiti što su to vlažna staništa, šta ih ugrožava, zašto nestaju i koja vlažna staništa mogu naći u blizini svoje škole.

20200207_080443 (1)

Vlažna staništa najugroženija su područja na svietu. U poslednjih 100 godina nepovratno je izgubljeno 64 % močvarnih područja u svetu zbog isušivanja, zagađenja i prekomernoga iskorišćavanja njihovih resursa. Cilj obeležavanja Svetskog dana vlažnih staništa je edukacijom javnosti o njihovoj važnosti sprečiti njihov gubitak, osigurati očuvanje i podstaći razumno korišćenje močvara u celom svetu.

20200207_081329

Vlažna ili močvarna područja su staništa koja su stalno ili samo privremeno prekrivena vodom. To su stalne ili povremene stajaće i tekuće vode, poplavne šume i livade, obala mora i koralni grebeni. Od velike su važnosti radi svojih ekoloških svojstava, funkcija i privrednih vrednosti. Izdvajamo tek nekoliko vrednosti iz niza korisnih funkcija ovih područja: obnavljanje zaliha podzemnih voda, učvršćivanje obala, zadržavanje hranjivih materija i sedimenata, ublažavanje klimatskih promena, pročišćavanje vode, prirodan i učinkovit sistem obrane od poplava. Izvor su velike biološke raznolikosti, staništa brojnih privredno važnih biljnih i životinjskih vrsta, a pružaju i velike mogućnosti za razvoj turizma, rekreacije i zanimljive školske izlete.

20200207_083604

Reka Sava predstavlja vredno i važno vlažno stanište za stanovnike Zagrebačke županije, zaključili su učenici u saradnji s predavačicom Ivanom Sučić koja im je predstavila Sava TIES projekt i približila problematiku invazivnih stranih vrsta. Te vrste druga su najveća pretnja bioraznolikosti na globalnom nivou, odmah nakon direktnog uništavanja prirodnih staništa. Učenici su imali priliku da upoznaju biljke koje se ubrajaju među invazivne strane vrste prisutne u njihovoj okolini i kako sprečiti njihovo širenje.

IMG-20200227-WA0004

Svetski dan vlažnih staništa obeležava se svake godine 2. Februara širom sveta. Ove godine je prijavljeno ukupno 1416 događaja u celome svetu koji promovišu važnost vlažnih staništa, od čega je u Evropi 903, a u Hrvatskoj 6, uključujući naša gostovanja u školama.

worldwetlandsday.org

Be Sociable, Share!