Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

Održan Eurobirdwatch na Zasavici

Evropski vikend posmatranja ptica (EuroBirdwatch) je događaj koji se održava od 1993. godine, u preko 40 zemalja sa više od milion učesnika u celoj Evropi. Cilj ove aktivnosti je da se opšta populacija ljudi upozna i nauči nešto više o pticama, njihovom životu, seobi, potrebi za zaštitom vrsta i njihovih staništa. „Evropski vikend posmatranja ptica“ se održava svake godine tokom prvog vikenda oktobra u organizaciji Društva i upravljača zaštićenih područja na prostoru cele Srbije. Tokom dva dana (03.-04.10.2020.) Društvo je organizovalo ukupno 17 izleta sa 475 učesnika gde je prebrojano 30328 jedinki ptica u okviru 131 vrste.

U subotu 03.10.2020.godine u Vizitorskom centru rezervata Zasavica je održan Evropski vikend posmatranja ptica ,,EuroBirdwatch 2020”. Organizatori su upravljač i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Predstavnik Društva je okupljenima demonstrirao markiranje (prsteno-vanje) ptica a predstavnik rezervata održano je predavanje o rezervatu i opštem biodiverzitetu područja. Na manifestaciji u Zasavici je ukupno učestvovalo 55 osoba. Od ptica ukupno je prebrojano 3302 jedinke od 51 vrste. Tokom obilaska pašnjaka vidjena je jedna retka prolaznica Anthus cervinus (riđogrla treptaljka) iz tundri sa krajnjeg severa.

image001

image002

Be Sociable, Share!