Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

Zaustavimo širenje divovskog svinjskog korova

Divovski svinjski korov (Heracleum mantegazzianum) jedna je od najagresivnijih invazivnih biljnih vrsta u Europi i Severnoj Americi. Brzo se proširio u mnogim evropskim zemljama nakon što je uveden kao ukrasna biljka iz svog prirodnog područja na Kavkazu. Glavni razlog unošenja u Evropu, prema prvim zapisima u većini zapadne i severne Evrope, je ornamentalna znatiželja. U regijama u koje je nedavno unesen, javlja se uglavnom u staništima u blizini ljudskih naselja i rečnih slivova.

Divovski svinjski korov je najveća zeljasta biljka u evropskoj flori koja se zbog svojeg brzog i uspešnog rasta smatra vrlo konkurentnom vrstom. Neretko razvija velike i dominantne zajednice i zamenjuje zavičajnu vegetaciju. Osim ekoloških problema, ova biljka predstavlja ozbiljnu opasnost po zdravlje ljudi. Proizvodi žuti sok koji sadrži otrove koji uzrokuju opekotine na koži. Kontakt s očima može uzrokovati privremeno i trajno slepilo. Postojeće metode kontrole su ispaša, mehaničko rezanje ili hemijsko tretiranje.
Vrsta Heracleum mantegazzianum je u slivu reke Save pronađena samo u Sloveniji, blizu Ljubljane. Pretpostavlja se da je biljka pobegla iz Botaničkog vrta Ljubljana 1980-ih godina u središte Ljubljane i širila se železničkom prugom. Svake godine se provodi aktivno iskorenjivanje, čime se kontinuirano širenje ove invazivne vrste drži pod kontrolom.
Na sreću, ova invazivna biljka još nije široko rasprostranjena u slivu reke Save. Prevencije radi, najvažnije je informisati ljude o njenoj prisutnosti i posledicama. Ako vidite ovu invazivnu vrstu, reagujte, upozorite nas i susedstvo! Ne dodirujte je!

Samo rano otkrivanje i brza reakcija mogu sprečiti njeno širenje!

???????????????????????????????

svinjski korov

svinjski korov

svinjski korov

svinjski korov

svinjski korov

Be Sociable, Share!