Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

Policy Training

Partneri Sava TIES projekta će do maja organizovati online treninge za zainteresovane strane na temu upravljanja invazivnim stranim vrstama u zemljama kroz koje protiče reka Sava. Do sada su održani trenizi u Hrvatskoj (25.3.2021.), Bosni i Hercegovini (7.4.2021.) i Sloveniji (8.4.2021.), dok će poslednji biti održan u maju u Srbiji (5.5.2021.). Trening je namenjen zaposlenim u preduzećima, ustanovama i organizacijama čiji rad uključuje upravljanje prirodnim područjima ili prirodnim resursima, a suočeni su sa izazovima upravljanja stranim vrstama. Odaziv na dosada sprovedene treninge je bio izvrstan, što pokazuje i ukupan broj učesnika, njih više od sto.

Invazivne strane vrste jedan su od najvećih ekoloških izazova. Globalnom trgovinom i kretanjem ljudi, mnoge nove vrste dovedene su na nova područja. Neke od njih postaju invazivne – uspostavljaju stabilne populacije u novom okruženju, njihova brojnost raste i prostorno se šire. Invazivne strane vrste imaju negativan uticaj na biološku raznovrsnost i usluge ekosistema, a neke takođe negativno utiču na ekonomiju ili ljudsko zdravlje.

Strane vrste sada su deo naše svakodnevice. Mnoge su invazivne biljke toliko raširene da nije lako šetati duž potoka i ne videti barem neke od njih. Ali to ne bi trebalo biti razlog za očaj. To bi trebalo shvatiti kao upozorenje na ogroman invazivni potencijal nekih vrsta. I to bismo trebali upotrebiti, zajedno s našim boljim razumevanjem procesa invazivnosti, za sprečavanje novih unosa. Kapaciteti i sredstva za upravljanje stranim vrstama nikada neće biti dovoljni za bavljenje svim stranim vrstama. Stoga ćemo za postizanje najboljih mogućih rezultata, takođe morati da naučimo pametno da biramo svoje bitke i da sarađujemo sa svim sektorima – izjavila je Jana Kus Veenvliet.

Treninge su organizovali i sproveli zaposleni: Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje i Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije u Hrvatskoj, Nacionalnog parka Una i Centra za životnu sredinu u Bosni i Hercegovini te Javnog zavoda Krajinski park Ljubljansko barje u Sloveniji; uz podršku spoljnog eksperta Jane Kus Veenvliet iz Zavoda Symbiosis. Poslednji trening će sprovesti partneri iz Srbije – Pokrajinski zavod za zaštitu prirode Vojvodine, Javno preduzeće “Vojvodinašume” i Pokret Gorana Sremska Mitrovica. Učesnici ovih treninga su, ili će tek biti, informisani o nedavnom napretku u razumevanju procesa širenja, ishoda i upravljanja invazivnim vrstama. Predstavljeni su im rezultati Sava TIES projekta i mere za poboljšanje upravljanja invazivnim stranim biljkama u slivu reke Save. Učesnici su takođe raspravljali o preprekama i rešenjima za poboljšanje upravljanja invazivnim stranim vrstama na konkretnim slučajevima poput biljaka amorfe, zlatice, japanskog dvornika, ciganskog perja ili žlezdastog nedirka. Trening je zaključen važnom porukom kako strane vrste ne poznaju državne granice te su prekogranična i međusektorska saradnja ključne za efikasno upravljanje njima.

Snimka zaslona 2021-03-25 102243

Snimka zaslona 2021-03-25 102501

Snimka zaslona 2021-03-25 102704

Snimka zaslona 2021-03-25 103612

Snimka zaslona 2021-03-25 113729

Be Sociable, Share!