Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

Sastanak partnera SavaParks mreže – božićno izdanje

U predpraznično vreme uprkos globalnoj pandemiji izazvanoj koronavirusom održan je virtuelni sastanak članova SavaParks mreže. Na dvodnevnom sastanku održanom 7. i 8. decembra 2020. godine okupili su se predstavnici 20-ak članova mreže iz 13 različitih institucija i 5 zemalja.

Na sastanku se raspravljalo o budućnosti mreže i sledećim koracima koji će doprineti jačanju kapaciteta i prepoznatljivosti mreže, ali i svih njenih članova. Učesnicima je izložen predlog strukture i funkcionisanja mreže kao formalnog tela te aktivnosti koje će doprineti jačanju kapaciteta, ali i povezivanju članova. Predlog strukture i funkcije mreže osmišljen je kroz projekat „Očuvanje staništa sliva reke Save kroz međunarodno upravljanje invazivnim vrstama – Sava TIES“ koji je sufinansiran sredstvima Evropske unije (ERDF, IPA). Jedan od načina osnaživanja je prijava i sprovođenje novih projekata vezanih za zaštitu prirode, prirodnih i kulturnih vrednosti. Započeta je razrada i osmišljavanje tri nova projektna predloga koji mogu doprineti poboljšanju stanja životne sredine, prirode i životnog standarda njenih stanovnika u slivu reke Save. Koncepti su vezani za šume, travnjake i turizam. Razvoj projektnih predloga biće tema narednih sastanaka mreže.

Učesnicima su predstavljene novosti vezane za reviziju Bele knjige o Savi koja će uskoro biti dovršena i dostupna zainteresovanoj javnosti. Takođe su predstavljene analize studija izvodljivosti obnove reke Save i njenih poplavnih nizija. Jedna studija vezana je za proučavanje potencijala i mogućnosti vraćanja reke u prvobitno stanje u uzvodnom delu blizu granice Slovenije i Hrvatske, dok se druga odnosi na nizvodni deo toka na granici Hrvatske i Srbije. Stručnjaci koji su zaduženi za izradu studija predstavili su dosadašnja saznanja i objasnili su učesnicima zašto je neophodno sprovesti aktivnosti revitalizacije reke i njenih poplavnih nizija te koje su dobrobiti tih aktivnosti za stanovnike. Na nekim delovima, reka je ljudskim aktivnostima izmenjena te bi vraćanje u prirodno stanje značilo i povratak vrednih staništa te bolju odbranu od poplava, ali i manji rizik za gubitak izvora pitke vode. Projekat studija izvodljivosti obnove reke Save i njenih poplavnih nizija finansira fondacija Aage V. Jensen s oko 400.000,00 EUR. Reka Sava veoma je dobro očuvana u odnosu na reke zapadne Evrope. Ona nam donosi vodu koja život znači za čoveka i ostala živa bića. Sistem vodosnabdevanja velikih gradova uz Savu zavisi od količine i kvaliteta vode koju Sava donosi. Čuvajmo našu Savu za sadašnje i buduće generacije.

Virtuelni sastanak se ponovno pokazao kao koristan alat u razmeni informacija članova mreže SavaParks. U prazničnom raspoloženju, poželeli smo da sledeći sastanak bude održan uz fizičku prisutnost članova mreže te da u bliskoj budućnosti reci Savi i poplavnim nizijama bude omogućen prostor i funkcija koju je čovek oduzeo kao danak urbanizacije i razvoja.

2020-12-07-8_SavaParks Network_meeting (9)_no names

Be Sociable, Share!