Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

Školska radionica o invazivnim stranim biljkama

Sa ciljem upoznavanja školaraca sa tematikom invazivnih stranih vrsta, održana je 11. decembra radionica na tu temu u osnovnoj školi Ive Andrića u Zagrebu. Deca četvrtog razreda su kroz igru i interaktivnu radionicu saznala šta su to invazivne strane biljke, koje rastu u njihovoj blizini i šta učiniti kada i ako ih pronađu.

Invazivne strane vrste su biljke, životinje i drugi organizmi koji nisu prirodno rasprostranjeni na određenom području, već su unesene prvenstveno ljudskim uticajem. One su glavni izazov za zaštitu bioraznolikosti u 21. veku. Nekontrolisano se šire slivom reke Save, potiskuju domaće vrste, imaju negativan uticaj na druge zavičajne vrste, uništavaju plodnost tla, smanjuju obradive poljoprivredne površine, uzrokuju velike probleme kod odbrane od poplava slično. Ukratko – menjaju prirodna staništa od evropskog značaja i izuzetno ih je teško iskoreniti. Procenjuje se da šteta koju čine po svetsku ekonomiju iznosi oko 1.4 biliona dolara, tj. oko 5% vrednosti svetskog gospodarstva.

IMG_20201211_105417

Radionicu je održala udruženje Bioteka u saradnji s Javnom ustanovom Zeleni Prsten Zagrebačke županije. Učenici 4. b razreda i njihova učiteljica Marina Pavlić na razigran su način saznali zanimljivosti o biljkama poput bagremca, zlatice, ciganskog perja i ambrozije te zašto one ugrožavaju naše domaće vrste i kako negativno utiču i na čoveka. Polaznici radionice bili su vrlo kreativni te su sami osmislili i nacrtali izmišljenu invazivnu stranu biljku i dodelili joj neobična imena. Crteži će biti deo razredne izložbe i svakodnevno će podsećati učenike na potencijalnu buduću invaziju koja im preti.

IMG_20201211_105627

Tematika invazivnih stranih vrsta vrlo je apstraktna, stoga je bio izazov kako je približiti najmlađim uzrastima. U sklopu Sava TIES projekta osmišljene su interaktivne radionice pomoću kojih će najmlađi uzrasti, školarci i šira javnost moći na zanimljiv način naučiti korisne informacije. Polaznici takvih radionica imaće priliku da saznaju koje biljke se ubrajaju među invazivne strane vrste prisutne u njihovoj okolini i kako sprečiti njihovo širenje. Edukacija i informisanje vrlo je važan alat u postizanju osvešćenosti javnosti o zabrinjavajućoj problematici koju uzrokuju ovakve vrste u našoj životnoj sredini. Iduće godine će projektni partneri sprovođenjem edukativnih radionica nastojati proširivanju znanja sa svim interesnim grupama o invazivnim stranim biljkama koje su prisutne u slivu reke Save.

IMG_20201211_113843

IMG_20201211_105049

IMG_20201211_113154

IMG_20201211_113025

Be Sociable, Share!