Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

Održana uvodna radionica EcoWet projekta

U četvrtak 12. oktobra 2017. godine u prostorijama Vizitorskog centra Specijalnog rezervata prirode „Zasavica“ održana je uvodna radionica u okviru projekta “EcoWet – Procena ekosistemskih usluga močvarnih ekosistema u prekograničnom području Hrvatska – Srbija“, koji finansira Evropska unija u okviru INTEREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020.

Radionici su prisustvovali partneri na projektu Pokrainski Zavod za zaštitu prirorde, Javna ustanova – Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, Zeleni Osijek, Pokret gorana Sremske Mirovice,  predstavnici upravljača zaštićenih područja – Vojvodina Šume, SRP Palić Ludaš, SRP Karađorđevo,  kao i predstavnici brojnih nevladinih organizacija aktivnih na polju zaštite prirode u prekograničnom regionu. Skupu su prisustvovali i studenti i profesori fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“.

Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa ciljevima i planiranim aktivnostima na EcoWet projektu, značaju i tipovima ekosistemskih usluga kao i primerima dobre prakse procene ekosistemskih usluga u Republici Hrvatskoj.

“Ekosistemske usluge su korist (dobra i usluge) koju prirodni ekosistemi (sa svojim vrstama) pružaju čoveku, što doprinosi da ljudski život bude uopšte moguć i istovremeno vredan življenja. Hrana koju jedemo, čista voda koju pijemo, gorivo, tkanine, neposredni su „pokloni“ prirode. Međutim, mi takođe koristimo „usluge prirode“ koje su rezultat složenih procesa i interakcija, kao što je oblikovanje tla, prirodna razgradnja otpada, zaštita od katastrofa kao što su poplave i oluje, ili očuvanje stabilne klime na zemlji” istakao je u svojoj prezentaciji Vladimir Dobretić, stručnjak Pokrainskog zavoda za zaštitu prirode.

Ovom prilikom su predstavljena i pilot područja na kojima će biti testirana metodologija za procenu ekosistemskih usluga: Bara trskovača, Bosutske šume i Zasavica u Srbiji, kao i  Posebni ornitološki rezervat Podpanj i ribnjaci Donji Miholjac, Severni deo Srednjeg Podunavlja i Spačvanski bazen u Hrvatskoj. Radionica je bila prilika i za uspostavljanje kontakata i razmenu iskustava među učesnicima iz Hrvatske i Srbije.

ECOWET 12.10.17 (2) (Large)

Be Sociable, Share!