Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

ZASAVICA DOBILA PRIZNANJE SAVETA EVROPE

U Strazburu, 6. aprila 2017.,međunarodni žiri Evropske konvencije o pejzažu dodelio upravljaču SRP Zasavica – Pokretu gorana Sremske Mitrovice priznanje Saveta Evrope za postignuća i prikazao ih široj javnosti kao izvor inspiracije.
Priznanje je dobijeno za projekat „Zaštita i upravljanje Specijalnim rezervatom prirode Zasavica kao sredstvo za održivi razvoj“ (Protection and Management of Zasavica Special Nature Reserve, as a tool for sustainable development) koji je za nagradu predložilo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.
Podržavajući napore Srbije da usvoji Direktivu Evropske unije o staništima i zaštiti dve ugrožene vrste, projekat je omogućio razvoj upravljanja i   plana razvoja, detaljne metode zaštite i nove mogućnosti za specijalni rezervat prirode. S obzirom na približavanje Srbije Evropskoj Uniji, postojala je potreba da se   uvedu ove moderni pristupi, uključujući participativno planiranje upravljanja rezervatom, identifikaciju, označavanje i upravljanje zaštićenim područjem na osnovu Evropske direktive staništima i  poveže zaštite prirode sa širom perspektivom ruralnog razvoja.
 
Prema oceni međunarodnog žirija, „projekat je promovisao svest javnosti da otkrije prirodna staništa i učešće javnosti u inicijativama za zaštitu ekosistema i biodiverziteta na način koji je posebno povoljan za održivi razvoj ruralne sredine“.
Be Sociable, Share!