Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

Održan prvi trening u okviru EcoWet projekta

Održan prvi trening u okviru EcoWet projekta

 

Procena ekosistemskih usluga močvarnih ekosistema u prekograničnom području Hrvatska – Srbija

 

 

U periodu od 13. do 15. februara 2018. godine, u Sremskoj Mitrovici, Vizitorski centar SRP Zasavica, održan je prvi trening okviru projekta EcoWet, koji finansira Evropska unija u okviru INTEREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija, a implemetiraju Pokret gorana Sremske Mitrovice i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode iz Srbije, i Zeleni Osijek i Javna Ustanova, Agencija za upravljanje zasticenim prirodnim vrijednostima na podrucju Osjecko-baranjske županije iz Hrvatske.

Treningu je prisustvovalo više od 50 učesnika – upravljača zaštićenih prirodnih područja, nevladinih organizacija, predstavnika lokalne samouprave, javnih preduzeća, fakulteta i sketorskih agencija iz Hrvatske i Srbije.

Učesnici su tokom treninga stekli znanja neophodna za prvu fazu procene ekosistemskih usluga, koja obuhvata identifikaciju tipova štaništa i usluga močvarnih područja, kao i analizu strana zainteresovanih za njihovo održivo korišćenje. Tokom rada u grupama učesnici su imali priliku da praktično primene stečeno znanje na konkretnim pilot područjima: SRP Zasavici, Bari Trskovači i Bosutskim šumama iz Srbije, kao i posebnom ornitološkom rezervatu Podpanj i ribnjaci Donji Miholjac, severnom delu hrvatskog Podunavlja i Spačvanskom basenu iz Hrvatske.

 

Ovo je ujedno bila i prilika da učesnici ojačaju stara i uspostave nova prekogranična partnerstva, ali i da razmene iskustva i iniciraju ideje neophodne za dugoročno očuvanje zajedničkih prirodnih resursa prekogranične regije.

IMG_0216 IMG_0329

Be Sociable, Share!