Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

Borba protiv invazivnih stranih vrsta u slivu reke Save

Bihać, Bosna i Hercegovina: Partneri na projektu #SavaTIES okupili su se od 16. do 19. oktobra 2019. godine u Bihaću kako bi razgovarali o tekućim projektnim aktivnostima i budućnosti mreže SavaParks. Učesnici su predstavili pilot aktivnosti koje su sproveli na terenu te su raspravljali o pronalaženju najboljih načina upravljanja invazivnim stranim vrstama, kao i o tome kako predstaviti rezultate donosiocima odluka. Organizovan je trening o planiranju projektnog uticaja, kako bi se razvio strateški plan koji štedi vreme i omogućava postizanje učinaka u okviru projekta Sava TIES. Obuka je deo programa izgradnje kapaciteta mreže SavaParks.

DSCF4559

Istovremeno je organizovana i druga regionalna radionica na temu invazivnih stranih biljaka, koja je održana 17. oktobra 2019. godine u opštinskom centru Kulen Vakufa. Više od 30 stejkholdera i predstavnika projektnih partnera imalo je priliku da razmeni iskustva u borbi protiv agresivnih stranih biljaka s kojima se susreću u slivu reke Save. Razmena praktičnog znanja između lokalnih stejkholdera i projektnog konzorcijuma ključno je za uspešno suzbijanje invazivnih stranih vrsta. Radionica je deo izrade plana aktivnosti mreže SavaParks nakon završetka projekta. Mirjana Bartula, koordinatorka radionice, istakla je: “Radionica doprinosi budućoj saradnji mreže SavaParks za usklađeno upravljanje zaštićenim područjima u slivu reke Save.”

DSCF4500

Nacionalni park Una, domaćin druge regionalne radionice i četvrtog sastanka projektnih partnera, organizovao je terenski izlet do pilot područja na kojem se sprovodi ispitivanje metoda za uklanjanje invazivne strane biljke japanskog dvornika. Direktor Nacionalnog parka Una, Amarildo Mulić, istakao je uspešnu saradnju koju su do sada ostvarili s meštanima i nadležnim sektorima. Uključivanje i edukacija lokalne zajednice te međusektorska saradnja predstavljaju korak napred u postizanju pozitivnih rezultata u borbi protiv stranih vrsta. Osim pilot područja, istražene su i prirodne lepote reke Une.

IMG_20191018_130013

IMG_20191017_111256

IMG_20191017_093329

Be Sociable, Share!