Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

U Info centru Obedska bara sprovedena je radionica sa intersenim grupama u okviru Sava Ties projekta

U infocentru SRP „Obedska bara“ u petak 19.04.2019. god održana je radionica interesnih grupa u okviru projekta Sava TIES projekta – Radni paket 3. Cilj radionice je bio uspostavljanje (u kontekstu Obedske bare to je zapravo nastavak intenzivne saradnje koja traje već 3 decenije) mreže svih interesnih grupa iz različitih sektora radi postizanja efikasnog i dugoročnog upravljanja invazivnim stranim vrstama sa naglaskom na bagremac koji je identifikovan na i oko područja rezervata.

Nakon što je domaćin pozdravio prisutne i otvorio sastanak a zatim i predstavio sam Sava TIES projekat povela se intenzivna diskusija svih prisutnih o načinu rada i predstojećim zajedničkim aktivnostima za ovu ali i za sledeću godinu. Razgovalalo se o ulozi svih prisztnih interesnih grupa u sprovođenju aktivnih mera zaštite, pašarenju ali i o aktivnostima koje će biti sprovedene u okviru projekta ali i mogućim temama za treninge. Na sastanku su bili prisutni predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Mladih istraživača Srbije, upravljača, lokalne zajednice (opština Pećinci, udruženje „Zeleni pogled“), Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, udruženja lokalnih stočara „Bosant“.

Na kraju, jedan od zaključaka je bio da je zapravo ovaj projekat samo nastavak aktivnosti koje su rezultat intenzivnog zajedničkog rada još od početka 1990’ godina kada se intenzivno započelo sa uklanjanjem invazivnih vrsta na ovom području. Prisutni (ispred svojih institucija) su se složili da je sa ovim sastankom i zvanično oformljen Savet interesnih grupa za ovo zaštićeno područje kako je predviđeno projektom.

Slične radionice u okviru projekta su organizovali i drugi partneri, org. ,,Zeleni Prsten“, Nacionalni Park „Una“ i drugi.

32

33

Be Sociable, Share!