Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

Započelo sproveđenje pilot mera uklanjanja invazivnih biljaka

U Parku prirode Ljubljansko barje, slovenačkom partneru na projektu #Sava TIES, u punom jeku je već sprovođenje pilot mera s ciljem iskorenjivanja invazivnih stranih biljnih vrsta.

Osim aktivnosti povezanih s iskorenjivanjem invazivnih biljaka, partner je pridao veliku pažnju podizanju svesti javnosti o najvećim pretnjama koje širenje invazivnih stranih vrsta predstavlja prirodi, ekonomiji i ljudskom zdravlju. U tu svrhu organizovano je više događaja na temu invazivnih stranih vrsta i razlozima zbog kojih je ključno delovati odmah.

Sava-TIES1_Eco-Karst-min

Uz to oni su učestvovali i na nekoliko drugih događaja na kojima je predstavljen projekat Sava TIES i problem invazivnih stranih vrsta, poput događaja »Moja reka praznuje«.

Nadalje, slovenački projektni tim Sava TIES učestvovao je na završnom događaju projekta Eco Karst. Projekat se bavio dobrobitima ekosistema koje pružaju zaštićena krška područja i njihovim potencijalom za lokalni održivi razvoj. U okviru grupne diskusije partner je vodio odeljak pod nazivom “Izazovi koji invazivne strane vrste predstavljaju za upravljanje zaštićenim područjima i preduzećima koja se bave poslovima bioraznolikosti”.

Održani su predavanje i radionica za studente Biotehničkog obrazovnog centra Ljubljana. Događaj je obuhvatio izlet na jedno od područja gde se mogu na licu mesta predstaviti problemi koje uzrokuju invazivne biljke zlatnica i žlezdasti nedirak. Studenti su i sami bili angažovani na uklanjanju invazivnih biljaka procesom čupanja. Članovi slovenačkog geocaching kluba Geocacher također su učestvovali u “borbi” sa zlatnicom u blizini Podkraka, područja koje je sada obraslo ovim invazivnim korovom zbog njegovog neadekvatnog košenja u prošlosti.

Na pilot području sprovedeno je malčiranje žlezdastog nedirka. Na područjima nepristupačnim za mašinsko iskorenjivanje žlezdasti nedirak ručno su uklonili volonteri, studenti Biotehničkog obrazovnog centra Ljubljana.

Na pilot području testiraju se različite metode (malčiranje, košnja i usitnjavanje) iskorenjivanja invazivne biljke zlatnice s ciljem poređenja efikasnosti različitih metoda iskorenjivanja.

Sava-TIES1_moja-reka

Sava-TIES1_mulcenje-min

Sava-TIES1_zlata-rozga-min

Be Sociable, Share!