Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

Nove vrste bubamara za Zasavicu

Posle obrade prikupljenog materijala sakupljenog tokom istraživačkog kampa u avgustu, evidentirane su dve nove vrste bubamara za rezervat. Radi se o dve sitne vrste bubamara Oenopia conglobata i Nephus quadrimaculatus čija veličina ne prelazi 5 mm.

Vrsta Oenopia conglobata naseljava topla područja u nizinama i na nižim nadmorskim visinama na planinama. Javlja se u šumama i parkovima na raznim listopadnim i četinarskim stablima (topola, bor, ariš i prunus) i na bršljanu.

Druga zabeležena vrsta je Nephus quadrimaculatus i to je mala bubamara sa ,,dlakavim” telom koja prezimljuje pod korom drveća, uglavnom topola, bresta, hrasta i divljeg kestena. Vrsta se takođe nalazi i između stakala dvostruko zastakljenih prozora. Prisutna je u prirodnim ali i u ruralnim sredinama ili na periferiji velikih gradova u baštama blizu šumaraka. Biljka domaćin mu je bršljan gde provodi največi deo vremena skriven.

Nephus quadrimaculatus

Nephus quadrimaculatus

Oenopia conglobata

Oenopia conglobata

Be Sociable, Share!