Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

Upoznaj invazivnu vrstu – ambroziju

Ambrozija je jednogodišnja zeljasta biljka visine od 20 do preko 150 cm. Koren joj je plitak i razgranat, a stabljika uspravna i četvorokraka. Po stabljici ima dlake te je gruba na dodir. Listovi rastu jedan nasuprot drugome, dugački su od 5 do 10 cm te su duboko perasto razdeljeni. Muški cvetovi stvaraju ogromne količine polena, a oprašivanje se odvija putem vetra. Godišnje proizvede od 3000 do 60000 semenki koje se na kraće udaljenosti rasprostranjuju vetrom, a na veće udaljenosti uz pomoć ptica koje se njima hrane te sisara kojima se uhvate za krzno. Prirodno je rasprostranjena u Severnoj Americi i Meksiku.

Smatra se da je u Evropu prvi put unesena sredinom 19. veka, a nakon toga je više puta slučajno unesena u različite delove Evrope kao neželjena komponenta semena žitarica i trava. Tipična je biljka zapuštenih i narušenih staništa, uglavnom onih pod ljudskim uticajem. Gde god se pojavi neka ogoljena površina, vrlo brzo možemo pronaći i ambroziju (npr. već prve godine po napuštanju oranica). Nalazimo je uz naselja, puteve, gradilišta, pruge, na poljoprivrednom zemljištu uz rubove kultura i slično.

Unutar njenog prirodnog područja rasprostranjenosti primenjuje se u medicini. Njeni sokovi koriste se za zaustavljanje lokalnog krvarenja i za lečenje probavnih smetnji. Ipak, treba naglasiti da su štete koje nanosi daleko veće od potencijalnih koristi koje čak nisu ni dovoljno istražene. Za primer se mogu uzeti dostupni podaci iz susedne Mađarske iz kojih je vidljivo da je 1990. ambrozija bila prisutna na oko 418 000 ha, 2001. to je bilo već 2,9 miliona hektara, a u 2008. godini taj broj porastao je na 5 miliona hektara od ukupno 6,2 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta u Mađarskoj. Procenjuje se da ekonomska šteta koju uzrokuje u Mađarskoj iznosi oko 100 miliona evra. Jedan hektar pokriven ambrozijom godišnje proizvede oko 66 kg polena po vegetacijskoj sezoni.

Negativno utiče na bioraznolikost jer značajno usporava regeneraciju prirodnih staništa i ugrožava retke biljne vrste i mnoge prirodne biljne zajednice koje se razvijaju na istim staništima na kojima dolazi ambrozija.

Kako je uklanjati?

Na malim površinama preporučuje se čupanje celih biljaka pre nego uspeju da proizvedu seme, a u ekološkoj poljoprivredi treba nastojati da se seju biljke na taj način da proklijaju bar 10 dana pre ambrozije. Na velikim površinama dobre su metode korišćenja herbicida ili zaoravanje na minimalno 10 cm dubine.

Jeste li znali?

Polen ambrozije smatra se jednim od najjačih alergena, a jedna biljka može ispustiti preko milion polenovih zrnaca dnevno.

?????????

?????????

Kiskunsag_National_Park (59)

Kiskunsag_National_Park (60)

Kiskunsag_National_Park (63)

Sava TIES_Leaf

Be Sociable, Share!