Zasavica - vizitorski centar Zasavica - čamci Zasavica - priroda Zasavica - ptica Zasavica - ptica Zasavica - vizitorski centar Zasavica - vizitorski centar
Pogled na Zasavicu s Vizitorskog centra
Pogled na čamce s Vizitorskog centra
Priroda Zasavice
Ptica na Zasavici
Ptica na Zasavici
Zasavica - pogled na Vizitorski centar
Zasavica - pogled na Vizitorski centar

7. sastanak partnera Sava TIES projekta

Pretposlednji sastanak projektnog tima održan je 23. februara 2021. godine. Ponovno je organizovan u virtuelnom izdanju zbog okolnosti prouzrokovanih globalnom pandemijom koronavirusom. Osim sastanka, 24. februara 2021. održana je četvrta regionalna radionica za razvoj i jačanje kapaciteta SavaParks mreže i treći trening s primerima dobrih praksa u upravljanju invazivnim stranim vrstama. Na radionici i treningu učestvovalo je više od trideset učesnika i članova mreže SavaParks.

1

Mreža okuplja 20-ak članova iz 13 različitih institucija i 5 zemalja (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Nemačka). Kako bi Mreža postala jača i efikasnija u zaštiti prirodnih i kulturnih vrednosti sliva reke Save, na radionici se raspravljalo o njenoj formalnoj registraciji. Težnja članova je da Mreža započne s radom kao formalno registrovano telo, priznato i poznato u svih pet zemalja i šire. Cilj je da Mreža ostane aktivna i učinkovita, a nezavisna isključivo od projekata koji trenutno omogućuju njen rad. O ovoj tematici članovi će nastaviti diskusiju na poslednjem sastanku Sava TIES projekta u maju kada će budućnost Mreže biti definisana.

Za potrebe stručnog usavršavanja članova Mreže i projektnih partnera organizovan je trening s primerima dobrih praksi u upravljanju invazivnim stranim vrstama, s naglaskom na biljkama. Predavači, koji su nesebično podelili svoja iskustva i znanja s članovima Mreže, su svetski priznati stručnjaci u području invazivnih vrsta iz raznih delova sveta – Južne Afrike, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Bugarske, Slovenije i Srbije. Ovakav splet globalnog znanja rezultirao je izrarito vrednom razmenom iskustava i informacija te povezivanjem stručnjaka koji teže istom cilju – učinkovitom upravljanju invazivnim stranim vrstama.

Sedam predavača s raznih kontinenata podelili su svoja iskustva i primenjiva znanja o merama i načinima suzbijanja invazivnih stranih vrsta. Valja istaknuti neke od činjenica koje su učesnici imali prilike čuti poput te da su rečni sistemi jedan od najvažnijih puteva unosa i širenja invazivnih vrsta što je istakao Dr Fokskroft (Llewellyn Foxcroft) stručnjak iz Nacionalnog parka Kruger u Južnoj Africi. Prof. dr Brendon M. H. Larson sa Univerziteta Waterloo iz Kanade istakao je da su invazivne strane vrste samo “prolaznici” uzrokovani promenama u životnoj sredini te da one reflektuju širu ekološku problematiku. Ljudski uticaj prisutan je svuda na Zemlji, pa čak i u najdubljim delovima okeana – rekao je Brendon. Izneo je učesnicima zabrinjavajuće činjenice na konkretnom primeru gde su deca u sprovedenom istraživanju prepoznala više invazivnih, nego domaćih vrsta, a još šokantnija je spoznaja da su umela prepoznati više imaginarnih likova crtanog filma Pokemon od pravih životinja. Prof. dr Larson predavanje je završio pitanjem koje bi svako od nas sebi trebalo postaviti: “Koje prirodne vrednosti ćemo ostaviti za buduće generacije, našoj deci i unucima?!”. Invazivne strane vrste su globalni problem i to ne možemo promeniti, ali ono što možemo učiniti je promeniti svoje životne navike – zaključio je Larson. Ostali su predavači takođe sa učesnicima podelili vlastita iskustva u borbi s invazivnim vrstama čime je ovaj uspešno odrađen trening omogućio uvid u potencijalna rešenja primjenjiva u slivu reke Save.

2

Be Sociable, Share!